Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Hírek, érdekességek

Okosóra vásárlás - érvek és ellenérvek

2021.02.21 13:48
Okosóra vásárlás - érvek és ellenérvek

Ha Önben is felmerült a kérdés, hogy megéri-e (női) okosórát vásárolnia, akkor ez a cikk Önnek szól! Összeszedtük mindkét oldal érveit, így teljes képet kaphat vásárlás előtt.

Mi is az az okosóra?
Mielőtt jobban belemerülnénk az okosóra előnyeibe és hátrányaiba, először meg kell határoznunk, hogy mi az okosóra? Alapvetően az okosóra egy hordható számítógép, amely karórának tűnik. A modern okosórákhoz tartozik egy okostelefon-alkalmazás a kezeléshez és a gyűjtött adatok feldolgozásának és tárolásának érdekében.

Míg a korai modellek csak olyan alapvető feladatokat tudtak végrehajtani, mint például a digitális időmeghatározás, a számítások, a fordítások és a játék, addig az okosórák 2010-től kezdődően az okostelefonokhoz hasonló funkciókkal rendelkeznek (pl. Mobilalkalmazások, operációs rendszer és WiFi / Bluetooth kapcsolat).

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a kereslet a különöböző okosórát iránt. A legtöbb okosóra rendelkezik egy fitneszkarkötő tulajdonságaival, képes alkalmazások futtatására, mint egy okostelefon, és mindezek mellett divatos megjelenést kölcsönöz, miközben a csuklóján viseli.

Az okosóra viselésének számos előnye van, míg a hagyományos oldalt képviselők egy része inkább hátrányokat talál.
Talán már jó ideje gondolkodik egy okosóra vásárlásán, de még mindig nem biztos benne, hogy valóban szüksége van-e ilyen eszközre. A megalapozott döntés meghozatala érdekében megvitatjuk az okosóra előnyeit és hátrányait.

 

Az okosóra használatának számos előnye van. Íme néhány ezek közül.

ÉRVEK okosórák mellett

 1. Az egészséges életmód népszerűsítése 
  A jelenleg elérhető eszközök túlnyomó többsége már rendelkezik fitnesz fnkciókkal, így az edzőteremben, vagy a szabadban hű társunk lehet és fontos információkhoz juthatunk hozzá.
  Amellett, hogy lépésszámláló van bennük, a legtöbb okosóra képes nyomon követni az aktivitást, a táplálkozást és az elégetett kalóriákat. Nyomon követhetik a pulzusszámot és a vérnyomást is. Ezek az adatok segíthetnek a fitnesz céljainak gyorsabb elérésében, valamint áttekintést adhatnak általános egészségügyi állapotunkról. Néhányuknak külön edzésmódja is van, például gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás, súlyemelés stb. Ezek azonban nem csak edzések alatt hasznosak, hiszen mindennapi életünk során is érdemes tisztában lennünk aktuális egészségi állapotunkkal.

 2. Gyors hozzáférés az értesítésekhez
  Az okosóra másik alapvető funkciója az értesítések megjelenítése, hogy a felhasználók gyorsan hozzájuk férhessenek. E-mailes értesítéseket, hívásokat, SMS-eket, naptári figyelmeztetéseket, hírértesítéseket és még sok minden mást képesek megjeleníteni. Akár Facebook értesítéseket is kaphat. Nem kell elővenni a telefont a táskájából vagy a zsebéből. Az értesítés elolvasása után eldöntheti, hogy további lépéseket tesz-e, vagy csak figyelmen kívül hagyja őket. Nagyon kényelmes, különösen, ha értekezleten van, vagy valami igazán fontos dolgot csinál és nem szeretne lemaradni semmiről.
 3. Soha ne hagyj ki egy hívást
  Mindig tartsa a kapcsolatot a telefonjával párosított okosórával.Ha Ön olyan típusú ember, aki mindig útközben van, akkor a hívás elmulasztása normális jelenség lehet. Ha kint tartózkodik, előfordulhat, hogy nem hallja a telefon csengését. Az okosóra rázása könnyen észrevehető, és figyelmeztethet arra, hogy hívást vagy SMS-t kapott. Sőt, csak az órára pillantva gyorsan eldöntheti, hogy válaszol-e vagy sem.

 4. Kényelem
  A csúcskategóriás okosórák általában valóban kényelmes funkciókat kínálnak. Néhány NFC-vel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy készpénz nélküli fizetéseket hajtson végre. Mások LTE mobil képességekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek küldésétt és a telefonálást akkor is, ha nincs okostelefon a közelben.

 5. Új óraszámlapok minden nap
  Ugyanannak az okosórának sok kinézete vagy stílusa lehet Ha analóg órát használ, akkor unalmassá válhat, ha mindennap ugyanazt a hátlapot látja. Másrészt minden nap megváltoztathatja az intelligens óra számlapját / kijelzőjét. Amellett, hogy elegáns, lehetővé teszi, hogy hangulata és preferenciája szerint illeszkedjen az óra számlapjához.
 6. Nézzen filmeket és hallgasson zenét -PRO
  Ami a szórakozást illeti, valóban nincs értelme összehasonlítani az okosórát és a hétköznapi órát. Teljes hosszúságú filmet gond nélkül megnézhet bizonyos okosórákon. SŐt, akár fülhallgató csatlakoztatását is lehetővé teszi, így bármikor meghallgathatja kedvenc zenéjét.

 7. Divatos - PRO
  Az okosórák most divatosak.A sportkarkötőktől eltérően az okosórák stílusosak és divatosak. Az előbbit sporttevékenységekre tervezték, míg az utóbbit szinte bármilyen alkalomra lehet viselni. Használhat okosórát munkahelyen, iskolában, vacsora időpontjában vagy egy fontos ügyféllel való találkozás közben. Ez jól keveredik az OOTD-vel (outfit of the day, azaz aznapi kinézetével), akár alkalmi, akár hivatalos.

 

Ha vannak előnyei, vannak hátrányai is az okosóráknak, lássunk párat.

 1. Ár
  Az okosórák meglehetősen drágák lehetnek. A megfizethetőbbek ára 10.000 Ft, míg a csúcskategóriás modellek árainak a csillagos ég szab határt. Érdemes körüljárni a piacot, mi az, amit feltétlenül szeretne, ha okosórája képes lenne rá és mi az, amihez nem ragaszkodik. Elegáns legyen, nőies? Elsőként kiegészítőként hordaná, de ha emellé tud alapvető dolgokat, például kalóriaszámlálást, vagy pulzusmérést az csak plusz? Fektessen időt a tökéletes óra megtalálásába, így biztosan jó döntést fog hozni!

 2. Korlátozott akkumulátor-élettartam 
  FIgyelembe kell venni, hogy mik azok a beéíptett funkciók és alkalmazások, amik jelentősen megnövelik az akkumulátor használatát, ezáltal csökkentik annak használati idejét is. Érdemes kikapcsolni ezeket a funkciókat, ha napokig szeretnénk használni töltés nélkül és csak akkor bekapcsolni, ha ténylegesen használjuk. Ilyen akár az optimális fényerő beállítása, egyes típusoknál a GPS, vagy akár az automatikus pulzus- és alváselemzés is.

 3. A telefonjának közel kell lennie
  Gyakori probléma, hogy az emberek azt hiszik, az óra nem satlakozik rendesen a telefonhoz, illetve, hogy hibás. Ilyenkor azonban a legtöbbször kiderül, hogy túl távol került a csatlakozott telefontól, így akadozik, vagy megszakad a kapcsolat. Hacsak az okosórája nem rendelkezik SIM kártya foglalattal, vagy nem tud csatlakozni egy Wi-Fi hálózathoz, az alkalmazások használatához az okostelefonnak Bluetooth hatótávolságán belül kell tartózkodnia.